KNAP ACADEMIE | Het gevaar van samen
KNAP ACADEMIE: Het eigentijdse opleidingsinstituut door en voor maatschappelijke en professionele vernieuwers.
KNAP, knap, academie, academy, Nederlands, Opleiding, leergang, training, publiek domein, sociaal domein, sociale vraagstukken, maatschappij, politiek, openbaar bestuur, maatschappelijk, persoonlijke ontwikkeling, effectiviteit, vaardigheden, leiderschap, innovatie, vernieuwing, sociaal bestel, middenveld, freelance trainer, verschil maken, professioneel, collectief, collectieve, senior, eigentijds, sociaal ondernemerschap, democratie, empowerment, lokaal, lokaleopleidingsinstituut, opleiding, colleges, trainingen, adviseur, coachings, publieke domein, ambtenaar, overheid, beleid
1932
page-template-default,page,page-id-1932,ajax_leftright,page_not_loaded,,normal,shadow2

Het gevaar van samen – 2

Jan den Hollander

Samen kom je verder. Samenwerken, samenleven. Samen op weg. Samenleven doe je niet alleen. Is het antwoord samen, dan volgt ja en amen. Gezocht: verbinder, teamplayer, samenbindend vermogen, dat we inzetten voor een gezamenlijk doel.

Samen is de heilige graal van publiek werk geworden. Samen, wie kan daar nou tegen zijn? Maar waarschijnlijk bent u door ervaringen op samenwerkingsterrein al iets voorzichtiger geworden. En terecht, er zitten ook nogal wat andere kanten aan samenwerking. Moeizaamheid, averechtse effecten, gevaren zelfs vaak nogal ondergronds. En dus is het belangrijk er nooit zomaar in te stappen. En waar u dan attent op moet zijn, daar gaat deze workshop over

In de workshop ‘het gevaar van samen’ kruipt organisatieadviseur Jan den Hollander achter de tegeltjeswijsheden rond teams en samenwerken en verkent samen met de deelnemers wat met ‘samen’ wordt verhuld, vermeden en vertroebeld. In de workshop gaan we in reactie hierop: samenwerkingsmythes onthullen, de confrontatie aan met onze meest hardnekkige overtuigingen over samen en vervolgens alternatieven voor samen verhelderen.
Het resultaat: een meer precieze blik op onderlinge afhankelijkheid, een nuchtere benadering van samenwerkingsvraagstukken.
En u stapt als deelnemer nooit meer op dezelfde manier in een ‘teambuilding’.

We werken vanuit de eigen samenwerkingservaringen. Onderzoeken wat de achterliggende oorzaken kunnen zijn van de moeizaamheid, die we vaak tegen komen, van het gedoe waarmee we kennelijk moeten kunnen omgaan, van het gebrek aan grip wat we vaak hebben op proces zowel als resultaat. Waar we positieve ervaringen hebben delen we die uiteraard ook en onderzoeken w die op de zelfde kritische manier. Want succes is geen toeval. Zo trekken we de eerste conclusies,

Vervolgens gebruiken we een aantal stellingen om direct zicht te krijgen op risico’s en gevaren. Belangrijk omdat we ons vaak geen afbreukrisico kunnen permitteren, omdat we niet met gekneusde verhoudingen uit elkaar willen gaan met mensen, waar we later weer verder mee moeten, omdat we ons vertragingen maar beperkt kunnen permitteren, omdat we wel voor zelfsturing zijn, maar niet voor losgezongen teams, omdat we werkende managementteams willen hebben en niet teams die eigenlijk meer een blokkade vormen.

Dan alles overziende kunnen we conclusies trekken, als groep in het algemeen, maar u zelf ook voor de eigen samenwerkingssituatie(s).

De KNAP workshop ‘het gevaar van samen’ is met name effectief in omgevingen waar samenwerken vaak moeizaam gaat, waar een samenwerking dreigt te mislukken, terwijl doorgaan wel belangrijk is, aan het begin van lastige samenwerkingssituaties. De workshop vervangt geen training en/of begeleiding als die nodig zou zijn, maar maakt dan wel helder wat er precies nodig is.

Uitspraak van een deelnemer ”ik stap nooit meer naïef in ‘samen’. Een ander: ‘zo maak ik dus samenwerken effectief’.

Praktisch
De workshop wordt alleen in-company gegeven en duurt één dagdeel. De optimale groepsgrootte is rond de 12 personen.

background