KNAP ACADEMIE | Rianne van den Berg over samen reflecteren
KNAP ACADEMIE: Het eigentijdse opleidingsinstituut door en voor maatschappelijke en professionele vernieuwers.
rianne van den berg, alblasserdam, gemeentesecretaris, college
1296
page-template-default,page,page-id-1296,ajax_leftright,page_not_loaded,,normal,shadow2

Rianne van den Berg, gemeentesecretaris / algemeen directeur Alblasserdam:

‘Samen reflecteren

Na de verkiezingen in het voorjaar van 2015 werd het nieuwe college van Alblasserdam gevormd, bestaand uit vijf leden waaronder twee nieuwe wethouders, drie dertigers  en een waarnemend burgemeester. Al snel na de vorming van het nieuwe college bespraken we met elkaar onze wensen rond persoonlijke ontwikkeling en teambuilding.  Naast het realiseren van een stevige inhoudelijke Samenlevingsagenda, bleek er een gezamenlijke behoefte bij de leden van het college van Alblasserdam om regelmatig met elkaar te reflecteren en te leren op een persoonlijke manier aan de hand van de dagelijkse praktijk.  Intervisie was de werkwijze waar wij ons goed in konden vinden en aan mij als gemeentesecretaris werd gevraagd te komen met een voorstel. Vanuit een leiderschapstraject in de Drechtsteden kende ik Henk Gossink en André de Jong en ik heb hen gevraagd in ons college het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden. Dat werd een boeiend gesprek en we voelden de belangrijke “ klik”. De combinatie van begeleiding door zowel een bestuurskundige als een haptonoom werd direct als nuttig en aanvullend ingeschat en dat is ook gebleken.

We zijn inmiddels een jaar onderweg als college. Er is al veel op inhoud gerealiseerd…. en vier mooie intervisiebijeenkomsten liggen achter ons. We hebben nog twee sessies te gaan. Er zijn veel verschillende onderwerpen de revue gepasseerd en een ieder brengt zijn vragen vanuit de praktijk in. Vragen als: hoe ben ik persoonlijk het meest effectief en wat is nodig voor een goede onderlinge interactie? Hoe zorgen we dat het samenspel met de samenleving, de Gemeenteraad  en de regio Drechtsteden optimaal verloopt en welke interventies helpen daarbij? En er is ruimte voor flexibiliteit in het traject. Zo hebben we een intervisiesessie benut om samen met  de leden van het Managementteam te bespreken hoe bestuur en ambtelijke organisatie elkaar nog meer kunnen versterken.

Voor mij persoonlijk en in de rol van gemeentesecretaris leveren de bijeenkomsten nieuwe inzichten op in mijzelf en de interactie binnen het team en naar buiten toe en dat geldt ook voor de anderen. Wat zijn succesfactoren? Collegeleden die open staan voor reflectie en groei, voldoende tijd en veiligheid in het gesprek en een  goede gespreksbegeleiding op verschillende niveaus. Ik kan het ieder team  aanraden om ook te kiezen zo nu en dan uit te stijgen boven de hectiek van alle dag. Het maakt ons team krachtiger om samen de goede dingen te doen voor Alblasserdam!.

background