Systemisch opstellen voor organisaties
Opstellen is manier om onderzoek te doen naar systemische dynamieken. Het gaat dan om vragen als: Wat gebeurt er en herhaalt zich tussen mensen in teams, tussen teams, organisatieonderdelen, organisaties? Hoe verhouden de doelen en waarden van dit project, of organisatieonderdeel, zich tot die van het geheel? Wat belemmert samenwerking? Welke krachtbronnen kunnen de samenwerking bevorderen? Welk belang speelt de oorsprong, de geschiedenis? Is er recht gedaan aan alle betrokkenen, of blijven er belangen of mensen ten onrechte buiten beeld ? Is er recht gedaan aan de orde, of nemen er functies of personen niet hun juiste plek in? Is er sprake van een eerlijke verdeling? Waarvoor is niet-samenwerken een oplossing? Welke beweging is behulpzaam in deze situatie?
Opstellen gebeurt door een probleem-inbrenger die een innerlijk beeld van het vraagstuk in de ruimte neerzet in de vorm van personen of poppetjes. Via lichamelijke sensaties van representanten en begeleider worden verborgen dynamieken helder. De methode laat mensen naast nadenken, vooral ervaren, dat maakt dat hij snel werkt. Deze methode is heel geschikt om te zien hoe het is, en om eventuele strategieën voor verandering uit te testen.
De tijd nodig voor een opstelling varieert van een half dagdeel tot een hele dag, afhankelijk van de aard van de vraag. Vooraf is een intake nodig.
De opstellingen worden begeleid door Iris de Veer.